ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 38221 Βόλος +30 24210-74800  +3024210-74799 g-sed@uth.gr

Θέμα: Έρευνα για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων λόγω κορονοϊού (COVID-19) στην επιθετική συμπεριφορά και στην ψυχική ευεξία των μαθητών/ριών

Αξιότιμε/η κ. Διευθυντά / κ. Διευθύντρια,
Σας γράφουμε για να ζητήσουμε την υποστήριξή σας αναφορικά με μία έρευνα που διεξάγουμε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Αναπ. Καθ. Ελένη Διδασκάλου & Επικ. Καθ. Χριστίνα Ρούση) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Καθ. Ελένη Ανδρέου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων και της συνακόλουθης εκτεταμένης παραμονής των μαθητών/ριών στο σπίτι κατά το τελευταίο διάστημα.  Το θέμα της έρευνας είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτού του «εγκλεισμού» στην ψυχική ευεξία και στην επιθετικότητα των μαθητών/ριών.
Από εσάς θα θέλαμε να προωθήσετε την συνημμένη επιστολή στα e-mails των γονιών και αυτοί, εφόσον εγκρίνουν την συμμετοχή των παιδιών τους στην έρευνα, θα λάβουν έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο που οδηγεί στην ηλεκτρονική φόρμα συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου, ώστε να τον προωθήσουν στα παιδιά τους.
Δυο λόγια για την έρευνα. Είναι μια έρευνα ποσοτική η οποία απευθύνεται σε οποία μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού, των τριών τάξεων του Γυμνασίου, της Α’  και της Β’ Λυκείου. Οι μαθητές/ριες καλούνται, κατόπιν της γονικής συναίνεσης και εφόσον οι ίδιοι/ες το επιθυμούν, να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν εμπειρίες έκθεσης σε επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού) καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούν την ψυχική τους ευημερία και ανθεκτικότητα, την αυτοαντίληψή τους και κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν στο πώς βίωσαν την περίοδο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.
Η συμπλήρωση διαρκεί 10-12 λεπτά περίπου , και γίνεται ανώνυμα, χωρίς να αποτυπώνεται κανένα προσωπικό στοιχείο των μαθητών/ριών που να επιτρέπει την οποιαδήποτε ταύτισή τους. 
Ευελπιστούμε η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2020.
Τι περιλαμβάνει για εσάς η έρευνα
  • Με την δική σας συναίνεση, η συνημμένη επιστολή προς τους Γονείς θα προωθηθεί στα e-mail τους.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να προωθήσετε την επιστολή στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου σας, και αν επιθυμούν, μπορούν οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με τους Γονείς ακολουθώντας την ίδια διαδικασία αποστολής της σχετικής επιστολής προς τους Γονείς.
  • Είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε όποια ερωτήματα σας ενδιαφέρουν, είτε τηλεφωνικά στο 6982 77 15 66 ή στο e-mail xroussi@uth.gr
  • Μπορείτε να έχετε πρόσβαση εφόσον το επιθυμείτε, στα αποτελέσματα της έρευνας, στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους.
  • Η έρευνα έχει την έγκριση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (επισυνάπτεται).
  • Η έρευνα αυτή διεξάγεται ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες υπό τον συντονισμό του Student Wellbeing and Prevention of Violence Research Centre (SWAPv) του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας
  • Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο research-all.org όπου μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για την έρευνα αυτή όσο και για άλλα θέματα
Τέλος να τονίσουμε ότι για κάποιους νέους ανθρώπους η οδηγία «Μένουμε σπίτι» έφερε ενδεχομένως προβλήματα και συγκρούσεις με γονείς και αδέρφια. Μπορεί να ήρθαν στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, απόγνωση και θλίψη τα οποία ίσως να νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι μαθητές μόνοι. Παραθέτουμε τις κάτωθι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης γιατί το «μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει και «μένουμε ή είμαστε μόνοι»
  • Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας: 10 306
  • Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Παιδιού και του Εφήβου: 116 111
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση,
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας,
Εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας,


Η επιστημονική υπεύθυνη,
Χριστίνα Ρούση – Βέργου,
Επικ. Καθ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας,

ΠΤΕΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

© Copyright Global Research Alliance